Skip to content


Kollektivtrafiken, en urban allemansrätt: Anna Nygård


Anna Nygård beskriver vad plankning är hur det går till, och varför det är så mycket större än att bara ta sig förbi kollektivtrafikens spärrar utan att betala.

Aktivisten Anna Nygård hjälper oss att förstå hur olika maktstrukturer hänger ihop och hon uppmanar oss att erkänna dessa strukturer och se vår roll i dem så att vi kan bryta mönstret och tillsammans åstadkomma en kollektiv förändring mot en mänskligare stad. Hel biografi »


Citat av Anna Nygård

02:09
“Varje dag så reser ungefär 750 000 människor med SL, Storstockholms lokaltrafik, och av dom så är det mellan 5 och 10 procent som inte har råd att betala.”

02:22
“Det är alltså ungefär, lågt räknat 50 000 som plankar varje dag. ”

02:31
“…så länge det har funnits avgifter så har folk plankat, för att det går, för att man, just när det kommer till lokaltrafiken har ett sånt starkt behov av den här offentliga inrättningen som finns där för alla medborgare. ”

04:42
“Det är nämligen så att vi har en solidariteskassa, p-kassan, där alla som är medlemmar betalar en hundring varje månad och sen när någon av medlemmarna åker fast så betalar vi boten tillsammans.”

05:20
“Det samhället som vi lever i idag det styrs av automobilitet och det är bilens paradigm”

06:27
“Den bilisten per se den är en medelålders, vit, höginkomstagande man som dessutom har ett aggressivt beteende.”

08:54
“Det som kommer med det här entreprenörskapet och de privata företagen det är en omvandling av oss resenärer till kunder…”

09:44
“Och det har till och med spekulerats om privata tunnelbanelinjer som är helt och hållet privat byggda och ägda.”

10:27
Det är samma spärrar vid tunnelbanans ingång som det är vid flygplatskontrollerna, gränskontrollerna, det är beväpnade vakter från samma företag som kontrollerar gränserna som kontrollerar biljetterna i tunnelbanan.

11:19
Vi har valt att se kollektivtrafiken som en urban allemansrätt. Och den rätten tar vi oss för att vi vill bygga en mänskligare stad

12:17
Genom att vi organiserar oss, och har den här p-kassan, och genom att vi blir fler medlemmar och en större rörelse över hela jorden så blir det också ett politiskt påtryckningsmedel.

14:39
“…öppna upp, avgiftsbefria, tillgängliggöra och omfamna det som är kollektivt i kollektivtrafiken å faktisk våga se varandra i ögonen och inte hela tiden tävla, å bara förstå att alla inte har den här extra hundringen i plånboken som Reinfeldt pratar om.

Posted in Tal 2012.

Tagged with , , , , , , , , , , , , , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.