Skip to content


Grön el är billigare än smutsig fulel: Per Ribbing


Vi har alla ett val, att köpa dyr ful-el eller billig grön el. Per Ribbing slår i sitt tal hål på två av de vanligaste fördomarna när det gäller el. Nämligen att miljömärkt el är dyrare samt att el blandas på elnätet.

Per Ribbing är civilingenjör i teknisk fysik och har flera ideella uppdrag bland annat som styrelseledamot i Sveriges vindkraftskooperativ och han har tidigare bland annat varit energihandläggare på Naturskyddsföreningen. Hela biografin »


Citat av Per Ribbing

02:21
“Kanske redan 2015 har vi ett isfritt Arktis”

03:16
“Det finns ju folk som blundar för det uppenbara. Det går att ur varje datamängd hitta motstående fakta. Men är man en realist så ser man ju vartåt det barkar.”

05:11
“Ljust nu medan vi står här så hålls det på att byggas de 42 första vågkraftverken i Sverige.”

06:47
“Den här snurran, den första prototypen av ett strömkraftverk kommer att sänkas ned i Söderforsen en liten by vid Dalälven.”

07:19
“Vi har lösningarna idag, tekniken finns redan idag, det är bara att sätta igång.”

07:32
“Det är billigare att köpa det som är miljömärkt.”

07:44
“Min el, jag köper miljömärkt vindkraft, min el den är billigare än den ni köper.”

12:11
“Jag betalar 60 öre, och dem allra flesta här inne betalar 90 öre, 1 kr, jag har till och med träffat folk som betalar 1,40 kr för sin el. Alltså mer än dubbelt så mycket betalar dem för kolkraftsskitig kärnkraftsblandad el, å jag betalar 60 öre för vindkraft. Hur kan det bli så tokigt?”

13:12
“Han höll ett alldeles fantastiskt tal, det är bara att titta i bibelns allra första kapitel, första mosebok så står det att det är solen, det är vinden och det är vattnet vi ska vända oss till.”

15:22
“Det är bra med lågenergilampor, det är synd att det finns kvicksilver i dom, men man sparar alltså så mycket el på en lågenergilampa att man minskar den totala belastningen av kvicksilver…”

16:19
“Fulel är dyrare en grön el”

19:08
Om jag inte köper miljömärkt el då köper jag knark-el, det valet har ni.

Posted in Tal 2012.

Tagged with , , , , , , , , , , , , , , , , , .


0 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.